Amerykańska wieprzowina zamiast polskiej na stołach Rosjan
kejow, pon., 08/03/2010 - 06:48
Na początku listopada 2009 roku Rossielchoznadzor zakazał dostaw wieprzowiny napływającej z 15 przedsiębiorstw w Stanach Zjednoczonych. W produktach mięsnych znaleziono bowiem antybiotyki, zakazane przez rosyjskie normatywy. W wyniku pertaktacji, które toczyły się przez trzy miesiące, osiągnięto porozumienie, w myśl którego strona amerykańska sama sprawdza zgodność wyprodukowanej wieprzowiny ze rosyjskimi standardami i wydaje certyfikaty, a Rosja otwiera swój rynek dla tej produkcji. Minister rolnictwa Stanów Zjednoczonych Tom Vilsack nazwał to „wspaniałą nowiną” dla amerykańskich producentów, przecież Rosji przypada w udziale 6 % eksportu wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych, jest to piąty co do wielkości zagraniczny odbiorca produkcji amerykańskiego przemysłu mięsnego.
LICZBY fakty w handlu mięsem USA -Rosja
W 2008 r. Rosja była największym pojedynczym rynkiem eksportowym dla produktów amerykańskiego drobiu, eksport o wartości ponad 820 milionów dolarów (około 18% całkowitego eksportu drobiu USA). Rosja była jednym z wiodących rynków eksportowych dla mięsa wieprzowego i produktów z wołowiny USA, o wartości 330 milionów dolarów,
W 2009roku export USA do Rosji
- 18,300MT mięso wołowe mrożone
- 49,800MT mięso wołowe świeże
- 901,400MT wieprzowina
Polski eksport mięsa do Rosji
70 mln dol. wynosiła roczna wartość polskiego eksportu mięsa do Rosji przed wprowadzeniem embarga które uchylono .
W ostatnich 5 latach rosyjski import zwiększył się przeszło 4,5 krotnie, w tym z krajów dalszej zagranicy przeszło 5,2 krotnie oraz z Polski przeszło 4 krotnie. Wyniki polskiego eksportu do Rosji w ostatnich 2 latach, w tym w szczególności w roku 2008 wskazują, że polscy eksporterzy byli bardzo aktywnymi uczestnikami boomu importowego w tym kraju (polski eksport do Rosji w okresie 2007-2008 wzrósł o 106%, przy średniej dla całego rosyjskiego importu 93,6% oraz dla krajów dalszej zagranicy 99,6%), co skutkowało osiągnięciem rekordowego poziomu eksportu na ten rynek prawie 9,0 mld USD na koniec 2008roku
Stosunki handlowe Polska Rosja
W pierwszej połowie 2009 roku Polska wysłała do Rosji towary rolno-spożywcze o wartości 290 mln euro. Pod względem wartości najwięcej stanowiły świeże, mrożone i przetworzone warzywa oraz wyroby czekoladowe i cukiernicze. W analogicznym okresie2008 roku było to 218 mln euro. W całym 2008 r. eksport żywności na ten rynek wyniósł 486 mln euro.
SKUTKI ROSYJSKIEGO EMBARGA
W latach 2000 – 2007 ponadprzeciętny wzrost eksportu (242 %) Polska notowała w kategorii artykuły rolno – spożywcze, który w 2007 roku wyniósł 10 mld euro, co stanowiło 10 % łącznego polskiego eksportu. Czytając te statystyki nijak nie widać, że Rosja nałożyła na Polskę embargo. Niemniej jednak straty spowodowane tym konfliktem handlowym istniały. Z danych Ministerstwa Gospodarki wynika, że w latach 2001-2005 średnioroczny wzrost eksportu mięsa i produktów mięsnych wyniósł 135,8 % a w latach 2006-2007 wyniósł 117,3 %. Z tego można wnioskować, że embargo miało swój udział w 18 % spadku dynamiki wzrostu eksportu. Jednakże, dane dotyczące eksportu mięsa i produktów mięsnych do Rosji pokazują, że znaczny spadek eksportu (50%) nastąpił już na 2 lata przed wprowadzeniem embarga, czyli w 2003 roku Tak więc biorąc pod uwagę powyższą tendencję, szacuje się, że „powodowany wprowadzeniem embarga ubytek eksportu mięsa i jego produktów do Rosji w minionych dwóch latach to ok. 70 mln EUR” - co stanowi zaledwie 2,6 % ogólnego eksportu tych produktów. Ponadto należy zaznaczyć, że problem malejącego eksportu nie dotyczył tylko Rosji, ale także innych krajów na wschód od Polski. Mało tego, spadek eksportu produktów mięsnych (w okresie embarga) był o 15 mln większy w odniesieniu do rynków Białorusi i Ukrainy, które takich ograniczeń jak Rosja nie wprowadziły.
W latach 2000 – 2007 ponadprzeciętny wzrost eksportu (242 %) Polska notowała w kategorii artykuły rolno – spożywcze, który w 2007 roku wyniósł 10 mld euro, co stanowiło 10 % łącznego polskiego eksportu. Czytając te statystyki nijak nie widać, że Rosja nałożyła na Polskę embargo. Niemniej jednak straty spowodowane tym konfliktem handlowym istniały. Z danych Ministerstwa Gospodarki wynika, że w latach 2001-2005 średnioroczny wzrost eksportu mięsa i produktów mięsnych wyniósł 135,8 % a w latach 2006-2007 wyniósł 117,3 %. Z tego można wnioskować, że embargo miało swój udział w 18 % spadku dynamiki wzrostu eksportu. Jednakże, dane dotyczące eksportu mięsa i produktów mięsnych do Rosji pokazują, że znaczny spadek eksportu (50%) nastąpił już na 2 lata przed wprowadzeniem embarga, czyli w 2003 roku Tak więc biorąc pod uwagę powyższą tendencję, szacuje się, że „powodowany wprowadzeniem embarga ubytek eksportu mięsa i jego produktów do Rosji w minionych dwóch latach to ok. 70 mln EUR” - co stanowi zaledwie 2,6 % ogólnego eksportu tych produktów. Ponadto należy zaznaczyć, że problem malejącego eksportu nie dotyczył tylko Rosji, ale także innych krajów na wschód od Polski. Mało tego, spadek eksportu produktów mięsnych (w okresie embarga) był o 15 mln większy w odniesieniu do rynków Białorusi i Ukrainy, które takich ograniczeń jak Rosja nie wprowadziły.
PODSUMOWANIE
Polityka handlowa z Rosją za rządów Donalda Tuska wyraźnie się unormowała , czy będzie szansa powrócić do eksportu polskiego mięsa na rynki rosyjskie.
Kejow
- kejow - blog
- Zaloguj się, by odpowiadać
Etykietowanie:
3 komentarze
1. ..."Czytając te statystyki
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
2. Maryla
3. @kejow
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl