Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie
Przed sześciuset laty, kiedy tradycja ta zaczęła się rodzić, Tłusty Czwartek niekoniecznie przypadał w czwartek. „Święto pączków” zwane Combrem obchodzono alternatywnie we wtorek poprzedzający Środę Popielcową. Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako Zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.Jest to dzień, który przypomina o kończącym się karnawale i można tracić „umiarkowanie w jedzeniu i piciu”, bez narażania się na konsekwencje duchowe popełnienia takiego występku. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką. Według tradycji ludowej, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Inne wierzenie z kolei mówi, że podczas przyrządzania pączków nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na nie trafi, będzie miał w życiu szczęście.
TŁUSTY CZWARTEK
Powiedział Bartek, że
dziś Tłusty Czwartek,
A Bartkowa się ucieszyła,
mąki, masła, jajek, drożdży
i powideł nakupiła.
Ciasto z mlekiem zaczyniła,
a jak podrosło ładne kulki
utoczyła z powidełkami
w środku i w olej wrzuciła.
Pięknie jej pączki urosły,
koloru jasnobrązowego
nabrały, złociutko się
przyrumieniły, więc je
cukrem pudrem oprószyła
i na dekoracyjnym półmisku
artystycznie ułożyła.
Teraz czeka, aż przyjdzie
rodzinka i pogratuluje
udanego wypieku synowa,
czyli żona synka, co jej
do prac domowych żaden
anioł natchnąć dotąd nie zdołał,
za to tak pięknie chwalić umie,
że przymuszać ją do pomocy
by było trochę bezrozumnie.
To dzięki babci rodzinka jest syta,
Bartek i Bartkowa są szczęśliwi,
ostatni tydzień karnawału
przesympatyczne niesie Bartkowej
doznania - Pączki są do zrobienia
rodzina jest do kochania
i cieszą słowa uznania.
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wówczas rozpoczyna się pożegnalny tydzień karnawału, który kończy się w następnym tygodniu o godzinie 24.00 w nocy, z wtorku na środę. To w tradycji katolickiej środa zwana Popielcową, ponieważ tego dnia rozpoczynający okres Wielkiego Postu a ksiądz sypie wiernym głowy popiołem mówiąc: „z prochu powstałeś i w proch się obrócisz”.
- Zaloguj się, by odpowiadać
22 komentarzy
1. PRZEPISY
Przepis na pączki
Składniki na około 25 pączków:
50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 200ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do smażenia (smalec, margaryna), powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny, ew. łyżka spirytusu.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie zmieszać rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem, konfiturę lub powidła drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu ( tak żeby ciasto w nim pływało ) i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe.
Przepis na faworki (chrust)
Składniki:
40 dag mąki pszennej (2 szklanki), 4-5 żółtek, 2 łyżki masła, 4 łyżki gęstej śmietany, łyżka spirytusu lub octu, sól, cukier puder, cukier waniliowy, tłuszcz do smażenia (smalec, olej).
Przygotowanie:
Z mąki, jaj, masła, spirytusu (octu) i śmietany ugnieść twarde ciasto (przez kwadrans ubijać mocno wałkiem). Pozostawić na około godziną w temperaturze 5-8 stopni Celsjusza. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć paski szerokości około 3 i długości 12cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż na długości ok 4-5 cm, po czym jeden z końców paska przeciągnąć przez otwór. Ciasto nie powinno być zbyt mocno oprószone mąką gdyż będzie ona opadać i przypalać tłuszcz. Paski ciasta na faworki można trzymać na i pod zwilżoną lekko ściereczką zapobiegnie to ich wysychaniu. W garnku rozgrzać tłuszcz (tłuszcz jest gotowy do smażenia jeśli wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnie). Smażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Faworki można przechowywać kilka dni pod przykryciem.
Smacznego!
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
2. Pączki tradycyjne - przepis i
Pączki tradycyjne - przepis i przygotowanie po staropolsku
Składniki do przygotowania smakołyku:
3 szklanki mąki,
6 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
3 żółtka,
2 jajka, szczypta soli,
1/4 kostki masła lub margaryny,
łyżka spirytusu,
1 litr oleju,
cukier puder,
opakowanie cukru waniliowego
Pączki tradycyjne
Przygotowanie potrawy kulinarnej: Pączki tradycyjne - przepis i przygotowanie po staropolsku
Drożdże rozkrusz w szklance, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekaj, aż drożdże wyrosną, a następnie dodaj je z resztą ciepłego mleka do przesianej przez sito mąki. Dokładnie wyrób.
Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj całe jajko i spirytus, po czym całość połącz z mąką.
Masło musisz stopić. Stopniowo wlewaj je, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się matowe.
Przykryj ściereczką kuchenną - odstawi w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło.
Wyrośnięte ciasto na pączki wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o średnicy ok. 5-7 cm, a następnie z niego około 30 jednakowych kulek. Oprósz pączki mąką i ułóż na stolnicy. Odstaw na kilka minut, by wyrosły.
Mocno rozgrzej olej w garnku.
Wyrośnięte pączki smaż aż się ładnie zarumienią, odwrócić i smaż dalej, po zarumienieniu z drugiej strony - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego. Po wyjęciu, odsączeniu, obtocz Pączki tradycyjne w cukrze pudrze wymieszanym z utuczonym cukrem waniliowym. Możesz polukrować i obsypać pokrojoną skórką pomarańczową. Kiedy wystygną ułóż Pączki tradycyjne na dużym talerzu.
http://poswojsku.pl/wypieki-i-desery/paczki/paczki_1.html
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
3. @Maryla
Witam:)
Pięknie dziękuję za TEN Wpis...
Także za przepisy...
Niestety... nie będę piekła
Nie będę smażyła
Za dużo bym przytyła...:)
Lubię łakocie...
Ale CO potem...?
Więc bardzo się ucieszyłam
Kiedy ten wpis zobaczyłam...
Pozwoliłam sobie... kawalątkiem jednego pączusia się poczęstowałam...
I przygladam się im... i wącham.... ich smakowity zapach...:)
Życzę Tobie i Wszystkim ... SMACZNEGO...!
I w Tłusty Czwartek... Obyczaju Staropolskiego... Dnia Pięknego... :)
Serdecznie Pozdrawiam...:)
ZOBACZ => DLACZEGO PAD zawetował Nowelizację ustawy Prawo oświatowe?! <=
4. @intix
:) jak przeczytałam te przepisy to przypomniałam sobie prawdziwy smak domowego pączka.
Ale też niestety nie usmażę, bo kto będzie trzymał dyżur i kontrolował negocjacje Tuska w UE? :)
A TOBIE ŻYCZĘ TRADYCYJNEGO PĄCZKA Z MIGDAŁEM !!!!
Według tradycji ludowej, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Inne wierzenie z kolei mówi, że podczas przyrządzania pączków nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na nie trafi, będzie miał w życiu szczęście
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
5. @Maryla
:)U mnie też pierwsza myśl jaka sie pojawiła, gdy wpis ten zobaczyłam...
Rodzinny Dom... Mama... Która dla nas pączki i faworki przygotowywała...
Kto jak mógł, tak Jej pomagał... i ta wspólna radość...:) no i zapach, i smak niezapomniany... tak jak piszesz... niepowtarzalny... :)
Dziękuję Ci za TO... za TE wspomnienia...:)
A pączek... czy z migdałem, nie wiem... ale z pewnością cały... jeden trafi jutro do brzusia...:) aby tradycji stało się zadość...:)
Ja Tobie również życzę... abyś migdał lub orzeszek w pączku trafiła...:)
Aby przyniósł Ci wiele radości... i abyś zawsze szczęśliwa była...:)
Pozdrawiam...:)
ZOBACZ => DLACZEGO PAD zawetował Nowelizację ustawy Prawo oświatowe?! <=
6. Do Pani Maryli,
Wielce Szanowna Pani Marylo,
Gdy rano wstałem i w niebo spojrzałem
Ukłony moje najniższe
Michał Stanisław de Zieleśkiewicz
7. Szanowny Panie Michale
Bardzo dziękuję !
Smacznego Tłustego Pączka !
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
8. szanowna pani prezes :)
ja za starą Babci recepturą...wrzucam gruby plaster kartofla ,by sprawdzić,temperaturę smalcu ...l
smacznego :)))
niech żyją polskie zapusty o domowe faworki, a nie te z piekarni...:)
serdeczności czwartkowe :)
gość z drogi
9. Wszystkim pączka z migdałem,jak napisała pani Maryla :)))
czwartkowe pozdrowienia :)))
gość z drogi
10. Do Pani Maryli,
Szanowna Pani Marylo,
Miał być ten obrazek:
Ukłony moje najniższe
Michał Stanisław de Zieleśkiewicz
11. Powiedział Bartek, że dziś
Powiedział Bartek, że
dziś Tłusty Czwartek,
Jak z tłustym czwartkiem dawniej bywało
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
12. W naszym Domu ,przed laty oprócz pączków
smażyło się faworki,jeszcze w zeszłym roku robiliśmy to z Młodymi,dzisiaj niestety już od zaprzyjażnionego Cukiernika ,by faworki były cudownie kruche ,dodaję odrobinę spirytusu...to babciny sekret :)
gość z drogi
13. Powiedział Bartek, że dziś
Powiedział Bartek, że
dziś Tłusty Czwartek,
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
14. A ja wolę...faworki
http://wola44.wordpress.com/ >>> http://dokumentalny.blogspot.com/
15. (Brak tytułu)
http://wola44.wordpress.com/ >>> http://dokumentalny.blogspot.com/
16. smacznych pączków!
Powiedział Bartek, że
dziś Tłusty Czwartek
Mamy najlepszego pączka. Matteo Brunetti testuje domowe wypieki
Warszawy. Wypieki przetestuje Matteo Brunetti, gwiazda kuchni i
finalista Master...
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
17. smacznego droga Blogmedio24.pl :)
smacznego raz jeszcze :)
gość z drogi
18. Tłusty Czwartek w 2020 roku
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
19. Nazaretanka, gotuje w domu
Nazaretanka, gotuje w domu zakonnym w Częstochowie. Siostry prowadzą tu przedszkole, ale też wspomagają bezdomnych i potrzebujących. Dziś proponuje wypróbowany przepis na ostatkowe pączki. - Nie mogą się nie udać - przekonuje.
Składniki:
1 kg mąki, 10 jaj (7 całych i 3 żółtka), 10 dag drożdży, 20 dag masła lub margaryny, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżeczka soli, 20 dag cukru, olejek rumowy lub arakowy, 1/2 cukru wanilinowego, 4 łyżki spirytusu, 1 jabłko, 1,5 kg smalcu lub 1,5 l oleju do smażenia, marmolada lub róża, cukier puder.
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki mleka i łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier wanilinowy. Do mąki dodać ubite jaja, wyrośnięte drożdże, olejek, 3 łyżki spirytusu i wymieszać, następnie dodać ciepłe mleko. Ciasto dobrze wyrobić - aż będzie odklejało się od ręki, na koniec dodać bardzo miękką, ale nie roztopioną margarynę (lub masło) i dalej wyrabiać, aż cała wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu.
Wyrośnięte ciasto wykładać porcjami na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na środek krążka nałożyć marmoladę i skleić brzegi do środka, położyć na podsypaną mąką deskę klejeniem na dół i pozostawić do wyrośnięcia.
Do szerokiego rondla wlać olej (ew. włożyć smalec) i 1 łyżkę spirytusu, rozgrzać, dać jabłko (może być w całości) i chwilę je smażyć. Następnie jabłko wyrzucić, a wkładać wyrośnięte pączki i smażyć je kolejno po obu stronach pod przykryciem. Gdyby rondel był zbyt niski, należy przykryć go miską, aby pączki miały dużo przestrzeni. Przed podaniem pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Zebrała Jolanta Marszałek
https://www.niedziela.pl/artykul/81421/nd/Paczki
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
20. „Wyślij pączka do Afryki
„Wyślij pączka do Afryki 2021” – kolejna odsłona akcji prowadzonej przez misjonarzy kapucynów
ilość kalorii, ale jest alternatywa. Bracia Kapucyni już po raz
dziewiąty organizują akcję „Wyślij pączka do Afryki 2021”. Polega ona na
przesłaniu na konto „Fundacji Kapucyni i Misje” równowartości kwoty,
którą wydamy na słodycze w Tłusty Czwartek. Wpłaty można dokonać przez
stronę pączek.kapucyni.pl.
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
21. Tłusty czwartek – ostatni
Tłusty
czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem w kalendarzu
chrześcijańskim. Znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty
czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w
katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest
objadanie się. Wikipedia
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
22. Wyślij pączka do Afryki! –
Wyślij pączka do Afryki! – alternatywa na Tłusty Czwartek
obchody Tłustego Czwartku. Bracia Kapucyni już po raz dziesiąty
organizują pomoc finansową, która trafi do Republiki
Środkowoafrykańskiej i Czadu. Akcja „Wyślij pączka do Afryki” polega na
przesłaniu na konto „Fundacji Kapucyni i Misje” równowartości kwoty,
którą wydalibyśmy na słodycze w tym dniu.
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl