Żywność modyfikowana genetycznie, czyli sposób na zniewolenie rolników!
Kapitalizm nieszanujący prawa jest kapitalizmem wspierającym machloje. Dzisiejszy kapitalizm nie dość, że nie szanuje prawa, to w dodatku został podziurawiony socjalizmem, który bezmyślnie trwoni pracę milionów ludzi.
Mówi się, że żyjemy w społeczeństwie informacyjnym, jednak główne kanały informacyjne nie spełniają w właściwy sposób swojej funkcji. Informacje są starannie selekcjonowane i jeśli jakaś informacja szkodzi pewnym grupom interesu, to nie pokazuje się jej na eksponowanej pozycji. Miejsce, jakie winno być przeznaczone dla wartościowych informacji, jest zagospodarowywane przez rozrywkę, a więc ludzie stale oglądają igrzyska, które przysłaniają im zdrową dla wszystkich prawdę.
W ostatnim czasie Unia Europejska otwiera się na kwestie żywności modyfikowanej genetycznie (GMO). Jest to sprawa niezwykle istotna dla interesu rolników i nas wszystkich, jednak nie mówi się o niej wiele, gdyż w grę wchodzą naprawdę ogromne pieniądze i to nie leży w interesie wielu rządów, a przede wszystkim wpływowych firm, które zajmują się produkcją nasion GMO.
W Stanach Zjednoczonych wielu rolników zostało już ubezwłasnowolnionych przez firmy zajmujące się handlem zmodyfikowanymi genetycznie nasionami. Jak to się dzieje? Otóż firmy, zajmujące się handlem GMO, posiadają prawo patentowe do wyprodukowanych przez nich nasion, którym mogą rozporządzać wedle własnego uznania. Zatem farmer, który podpisze z taką firmą umowę, de facto godzi się na to, że zasiane przez niego rośliny nie będą jego własnością. Firma zabrania składowania ziarna i farmer jest na nią skazany.
Ponadto jeśli nawet kilku farmerów zdecyduje się nie uprawiać GMO, a ktoś obok zacznie prowadzić taką uprawę, to pola obok zostaną skażone pyłkami z roślin GMO. Wielu farmerów w USA przeszło i przechodzi prawdziwy horror w związku z wprowadzaniem GMO. Firmy zajmujące się dystrybucją roślin GMO nie wahają się pozywać ludzi do sądów, a prawo i sądy niestety nie stoją po stronie zwykłego człowieka, lecz po stronie korporacji.
Coraz bardziej poważna robi się również kwestia wpływu roślin GMO na zdrowie i życie pszczół, które giną po tym, jak odwiedzą kwiaty roślin zmodyfikowanych genetycznie. To wyraźnie pokazuje, że GMO jest szkodliwa i poważnie zagraża naszemu zdrowiu.
Apeluję więc do każdego, do czytelników i do wszystkich blogerów. Zachęcam was do aktywnej walki z próbą skażenia naturalnej żywności poprzez wprowadzenie żywności modyfikowanej genetycznie. Domagajmy się oznaczania produktów, w których skład wchodzi GMO, jeśli nawet udział GMO jest szczątkowy. Mówmy o tym często! Nie gódźmy się na wprowadzenie tej żywności. Tu chodzi o nasze zdrowie i życie! Nie pozwólmy, aby jakieś świnie zarabiały pieniądze, gardząc przy tym naszym zdrowiem i zdrowiem naszych dzieci. Żywność GMO nie została prawidłowo przebadana, a jej wpływ na nasze zdrowie pozostaje nieznany, ze wskazaniem na szkodliwość.
Wszystkich zapraszam na stronę Kampanii "STOP DLA GMO W POLSCE":
http://www.icppc.pl/antygmo/
http://stop-gmo.info/
PPS Czy wiesz co znajduje się w jedzeniu? Jeśli nie, to zapraszam również do obejrzenia filmu pt.: "Food Inc":
http://www.youtube.com/watch?v=EyQ4b7fkR1w
- Spitfire - blog
- Zaloguj się, by odpowiadać
6 komentarzy
1. UE zreformuje system upraw modyfikowanych genetycznie
Unia Europejska ma od przyszłego miesiąca radykalnie zreformować system pozwoleń na uprawy modyfikowane genetycznie (GM), otwierając tym samym drogę do realizowania ich w Europie na dużą skalę, podały w piątek źródła unijne.
Ponieważ większość Europejczyków nieufnie podchodzi do żywności modyfikowanej genetycznie, unijni politycy w ciągu 12 lat zaaprobowali do uprawy jedynie dwie odmiany, wobec ponad 150 na całym świecie.
Zgodnie z propozycją, która ma zostać przyjęta 13 lipca, Komisja Europejska da większą swobodę w akceptowaniu do uprawy odmian GM i pozwoli rządom decydować, czy chcą je hodować.
“Idea polega na tym, by utrzymać system pozwoleń na poziomie unijnym, ale państwa członkowskie będą miały całkowitą swobodę w decydowaniu, czy chcą je hodować, czy nie”, powiedziało Reuterowi unijne źródło znające treść propozycji.
W ubiegłym roku uprawy GM w Europie, hodowane do celów komercyjnych, zajmowały niespełna 100.000 hektarów, głównie w Hiszpanii, wobec 134 milionów hektarów globalnie.
Plan pozwoli na duże uprawy komercyjne w krajach popierających GM, takich jak Hiszpania, Holandia i Czechy, a jednocześnie prawnie wesprze istniejące zakazy GM w takich krajach jak Włochy, Austria i Węgry.
Jednak krytycy twierdzą, że propozycje mogą wywołać spory handlowe wewnątrz Europy i wystawić UE na zarzuty prawne w Międzynarodowej Organizacji Handlu (WTO), która generalnie poparła amerykańską skargę z 2006 roku, według której europejska polityka wobec GM nie ma podstaw naukowych.
Nowe zasady zostały opracowane przez maltańskiego Komisarza ds. Zdrowia i Spraw Konsumenckich, Johna Dalli, który w marcu wywołał kontrowersje zgadzając się na uprawę genetycznie modyfikowanego ziemniaka używanego do produkcji skrobi.
Plan jest oparty na wspólnej, austriacko-holenderskiej propozycji, którą przewodniczący Komisji Europejskiej, Jose Manuel Barroso, obiecał w zeszłym roku wdrożyć, kiedy ubiegał się o reelekcję.
“To sygnał, że Komisja wkrótce wystąpi z propozycją”, powiedział w piątek rzecznik holenderskiego Ministerstwa Rolnictwa, z zadowoleniem witając fakt, że Komisja popiera jego plan.
Propozycja ma uprościć unijny proces decyzyjny dotyczący upraw GM, powiedział rzecznik, ale dodał, że obecnie w Holandii ministerstwo nie ma wniosków o rozpoczęcie upraw GM.
PODWÓJNE PODEJŚCIE
Propozycja Komisji ma dwa podstawowe element, potwierdziło kilka źródeł znających szczegóły.
Pierwszy polega na “szybkiej ścieżce”, w ramach której Komisja będzie wydawać nowe wytyczne dla państw członkowskich dotyczące “koegzystencji” upraw zwykłych i GM.
To pozwoli wyznaczać krajom ich własne techniczne standardy dla upraw GM, na przykład wymagać stref buforowych szerokości 10 kilometrów pomiędzy uprawami GM i nie-GM, co de facto wykluczy uprawy genetycznie modyfikowane w całych regionach i krajach.
Drugim elementem jest “ograniczona poprawka” obecnej legislacji UE w sprawie przedostawania się organizmów GM do środowiska. Pozwoli to krajom całkowicie zakazywać upraw GM z powodów innych niż bezpieczeństwo i koegzystencja gruntów.
W ramach unijnego system ważenia głosów, zmiany legislacyjne będą musiały zostać zaakceptowane przez kwalifikowaną większość unijnych rządów i Parlament Europejski.
Jeżeli debaty nie da się ograniczyć tylko do tej jednej zmiany, jak to ma nadzieję Komisja, może to oznaczać kolejne dwa lata lub nawet dłużej, skomplikowanych politycznych sporów zanim decyzja zostanie podjęta.
Jednak biorąc pod uwagę, że z racji istniejących wytycznych już można zakazać upraw, unijne władze są przekonane, że uda im się zdobyć poparcie większości, powiedziało źródło.
Rzecznik Dalliego zapytany przez Reutera odmówił potwierdzenia szczegółów planu, ale komisarz już wcześniej wyrażał swoje poparcie dla tej idei i obiecał położyć propozycję na stół przed latem tego roku.
“Przede wszystkim komisarz chce zapewnić, że gracze rynkowi mają czytelną bazę prawną”, powiedział rzecznik.
PRZECIWNICY PODNOSZĄ WĄTPLIWOŚCI
“Te propozycje są prawnie wątpliwe, sprzeczne z ideą wspólnego rynku i wywołają głębokie podziały pomiędzy państwami członkowskimi”, powiedziało źródło branżowe znające te plany, które jednak wolało pozostać anonimowe.
Ten ruch może otworzyć europejskie rynki dla takich firm biotechnologicznych jak Monsanto, Dow Agrosciences będące spółką zależną Dow Chemicals i Syngenta.
Wśród nowych odmian GM, które będą prawdopodobnie hodowane w Europie w nadchodzących latach znajdzie się zapewne kukurydza odporna na działanie robaków atakujących jej korzenie i ziemniak odporny na grzyby, który znajduje się obecnie w fazie prób, powiedział Reuterowi ekspert branżowy.
W ciągu dekady powinny być również dostępne genetycznie modyfikowane odmiany rzepaku, a wciągu 10, 20 lat pszenica odporna na septoriozę, dodał.
Ekologowie, którzy w czwartek zostali poinformowani o propozycji przez Komisję, powiedzieli, że potwierdza to zamiar Barroso, by promować uprawy GM w Europie.
„Choć z zadowoleniem witamy krok pozwalający krajom zakazywać upraw GM, odblokuje to proces wydawania zezwoleń i doprowadzi do zwiększenia upraw GM”, powiedział Adrian Bebb, działacz organizacji Przyjaciele Ziemi (Friends of the Earth).
“Opinia publiczna i środowisko będą chronione tylko wtedy, jeżeli propozycja Komisji zostanie wsparta przez paneuropejskie rozwiązania zapobiegające zatruwaniu naszej żywności i paszy. Do tego czasu potrzebujemy natychmiastowego zakazu upraw GM”, powiedział.
Copyright (2010) Thomson Reuters
http://biznes.onet.pl/ue-zreformuje-system-upraw-modyfikowanych-genetycz...
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
2. Spitfire
Rosyjska Akademia Nauk - medycznych i technicznych przygotowała dla premiera Putina, raport o "tajemniczy die-off" w Stanach Zjednoczonych tajemnicze zgodny wystąpił ponad 2.000.000 mieszkańców od 2008 roku.
Rosyjscy naukowcy w tych sprawozdaniach, jednak twierdzą że , koncern Monsanto jego genetycznie zmodyfikowana kukurydza MON 863 są "całkowicie bez weryfikacji", to stwierdzenie wspierane przez francuską komisję inżynierii biomolekularnej, Komisja Du Genie Biomoléculaire (CGB) , który stwierdziła w swoim raporcie, "z obecnych danych nie można stwierdzić, że genetycznie modyfikowanej kukurydzy MON 863 jest bezpiecznym produktem” .
Zgodnie z tymi informacjami to faktyczna katastrofa ekologiczna jest znacznie zaawansowana w USA i wspierając się przez amerykańskie statystyki wskazujących, że śmierć na blisko 2,5 mln zgonów zgłoszonych przez nich każdego roku liczba "nagłej śmierci" wzrosła do 40% równa się ponad 2.000.000 "tajemnicze i niewyjaśnione" zgonów z początku 2008 r. do marca 2010 roku
Rząd USA pozwolił na masowe sadzenie tych upraw genetycznie zmodyfikowanych do tego stopnia, że dziś w Stanach Zjednoczonych w pełni 80% kukurydzy i 93% ich soi są z tych niebezpiecznych odmian genetycznie modyfikowanych.
Kiedy amerykańscy naukowcy z FDA zostały poproszone o zważyć i ocenić co może się stać najbardziej radykalnymi i potencjalnie niebezpiecznymi zmianami w naszej diecie – poprzez wprowadzenie zmodyfikowanych genetycznie (GM) żywności.
Teraz z tajnych dokumentów wynika, że eksperci byli bardzo zaniepokojeni. W podręcznych notatkach opisane nowe toksyny, nowe choroby, niedobory żywieniowe i trudnych do wykrycia alergeny. Zdecydowanie twierdzi się , że były one wykonywane w technologii stanowiącej "poważne zagrożenie dla zdrowia", i wymaga starannych , długoterminowych badań naukowych, w tym badań z udziałem ludzi, przed niepożądanym działaniem organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO)
Link http://www.eutimes.net/2010/04/russia-reports-over-2-million-dead-in-us-...
Dane o śmiertelności w USA
http://www.cdc.gov/nchs/fastats/deaths.htm
RAPORT ODMIENNY
Raport "Modern food biotechnology, human health and development" prezentuje potencjalne korzyści oraz zagrożenie związane z żywnością modyfikowaną genetycznie.
Ryzyko wiąże się z tym, iż geny wprowadzane do roślin są zupełnie nowe, nie istniały wcześniej w łańcuchach pokarmowych i ich obecność może spowodować zmiany w aktualnym genetycznym charakterze roślin. Dlatego potencjalne skutki dla zdrowia ludzkiego powinny zostać zawsze oszacowane, poprzez długoterminowy monitoring, umożliwiający wczesne wychwycenie wszystkich możliwych szkodliwych skutków, przed rozpoczęciem ich upraw i wprowadzeniem na rynek.
Oszacowanie ryzyka związanego z wpływem na zdrowie i środowisko było zawsze przeprowadzane przed wprowadzaniem nowych genetycznie modyfikowanych produktów na rynek. Pod tym względem są one przebadane gruntowniej niż konwencjonalne produkty. Do tej pory spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie nie spowodowało żadnych negatywnych skutków dla zdrowia.
WHO wraz z Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Programem Narodów Zjednoczonych do spraw Środowiska (UNEP) wspólnie pomagają krajom wprowadzającym produkty GM przeprowadzić badaniach pod każdym kątem ich wpływu na ludzkie zdrowie i środowisko naturalne.
Pierwszy produkt modyfikowany genetycznie został wprowadzony na rynek a 1994 roku. Był to dłużej utrzymujący świeżość pomidor - Flavr Savr. Od tego czasu zmodyfikowana została już większość roślin mających znaczenie gospodarcze. Obecnie powierzchnia upraw roślin transgenicznych szybko rośnie i wynosi 4% globalnego areału upraw. Najwięcej powierzchnię upraw zajmuje soja (60%), kukurydza (23%), bawełna, rzepak, inne: ryż, papaja, ziemniaki.
Krajami o największej powierzchni upraw roślin transgenicznych są Stany Zjednoczone (59% globalnego areału) krajem jest Argentyna (20%), następnie Kanada, Brazylia, Chiny (po 5-6%).
http://www.biotechnolog.pl/news-173.htm
Niebezpieczeństwa związane z modyfikacjami genetycznymi
Najewidentniejsze niebezpieczeństwo związane z produkcję rośliny modyfikowanych jest zanieczyszczanie DNA rośliny z tym sam gatunek w pobliskie polach, i potem ewentualnie do innych gatunki i wtedy zanieczyszczać ogólne środowisko genetyczne.
Jednakże, wbrew popularnym opiniom żywność zmodyfikowana genetycznie nie jest bardziej niebezpieczna dla zdrowia niż niemodyfikowana. W szczególności kompletną bzdurą jest uparcie powtarzany lęk przed wpływem "zmutowanych genów" na DNA człowieka.
Niebezpieczna może być jedynie sytuacja, kiedy na skutek modyfikacji w organizmie powstaje toksyna. Oczywiście żywność jest sprawdzana pod tym kątem, jednak np. pewne toksyczne kombinacje z lekami mogą wyjść na jaw dopiero po wielu latach. Takie niebezpieczeństwa istnieją także w przypadku niemodyfikowanej żywności, jednak stulecia jej spożywania dają znacznie większą pewność niż w przypadku świeżo wprowadzonych odmian po modyfikacjach genetycznych.
Dostrzegamy wiele zagrożeń związanych z produkcją i sprzedażą żywności GMO w Polsce, które powinny znaleźć rozwinięcie i uzasadnienie w postulowanym raporcie.
Oddanie władzy nad dystrybucją opatentowanych nasion roślin uprawnych w ręce kilku koncernów to zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego milionów obywateli.
Koncentracja produkcji wyłącznie w monokulturach, uprawianych tylko w dużych gospodarstwach industrialnych wyeliminuje średnie i małe gospodarstwa, będące jednym z największych walorów polskiej wsi. Grozi to ewolucją społeczną wynikającą z pozbawienia pracy milionów ludzi.
Zalew monokulturowych i przemysłowych upraw GMO, opatentowanych przez kilka światowych koncernów, prowadzi do nieodwracalnej likwidacji różnorodności krajobrazowej polskich obszarów wiejskich. Polska jest ostoją wielu gatunków ptaków i roślin związanych z tradycyjnym rolnictwem, przy jego upadku również one wyginą.
GMO stanowią zagrożenie dla różnorodności biologicznej naszego kraju oraz dla genetycznej czystości gatunków, zarówno uprawianych, jak i dzikich. Rośliny z łatwością krzyżują się między sobą, nawet międzygatunkowo. Wprowadzanie do środowiska nowych kombinacji genów, uzyskanych laboratoryjnie to uruchomienie na ogromną skalę powstawania mutantów poza wszelką kontrolą. Dotyczy to zarówno hodowli, jak i roślin dzikich, w naturalnych i półnaturalnych ekosystemach.
Ze względu na ryzyko stosowania GMO w otwartym środowisku, koszty ubezpieczenia potencjalnych strat mogą być niezwykle wysokie i w ten sposób dodatkowo podnieść cenę żywności produkowanej z zastosowaniem manipulacji genetycznych. W stosunku do stosujących GMO, podobnie jak w przypadku substancji chemicznych, powinna być zastosowana odpowiedzialność cywilna za szkody wynikłe z podejmowania działań szkodliwych dla środowiska.
Tradycyjne gatunki i stare odmiany roślin to bogactwo, które Polska wnosi do Europy. Dają one utrzymanie setkom tysięcy małych i średnich gospodarstw w Polsce, mogą być podstawą rozwoju unikalnego w Europie, bo opartego na naturalnym rolnictwa ekologicznego. Pyłki roślin nie znają barier administracyjnych ani granic geodezyjnych. Istnieje realne niebezpieczeństwo skażenia tradycyjnych upraw przez geny odmian zmodyfikowanych. GMO to zagrożenie dla różnorodności naszego rolnictwa, utrata szans i korzyści z rosnącego w Europie rynku na Polską żywność produkowaną z ograniczonym użyciem środków chemicznych a także żywność ekologiczną, bez chemii.
Tekst pochodzi z Wikipediipl.wikipedia.org Treść hasła udostępniana jest na licencji:GNU Free Documentation License
http://www.biolog.pl/content-79.html
Stolica Apostolska nie aprobowała GMO
Stolica Apostolska nigdy nie aprobowała oficjalnie produkowania żywności modyfikowanej genetycznie, a tym bardziej zmodyfikowanego genetycznie ziemniaka Amflora, stworzonego przez firmę BASF, na którego uprawę zgodziła się 2 marca w Unia Europejska – stwierdza „L’Osservatore Romano”.
Watykański dziennik odnosi się do głównie negatywnych reakcji na wczorajszą decyzję Brukseli i zdecydowanie dystansuje się od niektórych interpretacji reakcji Kościoła zamieszczonych we włoskiej prasie. Wśród różnych stanowisk – stwierdza watykański dziennik - niektóre media starały się wyczytać hipotetyczne wypowiedzi pozytywne ze strony Watykanu. Jednak ich nie było. Mówiąc o rzekomym poparciu Stolicy Apostolskiej dla żywności modyfikowanej genetycznie mylono poglądy wyrażane przez poszczególnych duchownych z deklaracjami „oficjalnymi”, które można by przypisać Stolicy Apostolskiej i Kościołowi”. Według „L'Osservatore Romano”, powołującego się na encyklikę Caritas in veritate, do misji Kościoła należy surowe potępienie skandalu głodu w świecie, który dziś zależy nie tyle od niewystarczających zasobów materialnych, ile raczej od niedostatecznych zasobów społecznych, wśród których najważniejszy jest natury instytucjonalnej”. „Nie przypadkiem właśnie w ubiegłym roku, kiedy w krajach rozwijających się uprawy uprawę roślin transgenicznych wzrosły o 13 proc. (w stosunku do średniej światowej - 7 proc.) liczba głodujących w skali globu po raz pierwszy przekroczyła miliard” – stwierdza L’Osservatore Romano. Komisja Europejska zgodziła się wczoraj na uprawę zmodyfikowanego ziemniaka. Chodzi o odmianę o nazwie Amflora, stworzoną przez firmę BASF. Zastrzeżono, że ma on być wykorzystywany do celów przemysłowych, a także na paszę dla zwierząt.
Decyzja Brukseli oznacza, że wszystkie kraje, nawet niechętne produktom GMO, jak Polska, będą musiały zezwolić na uprawę zmodyfikowanego ziemniaka. Warszawa już kiedyś próbowała zakazać całkowicie żywności modyfikowanej, ale została zmuszona przez Komisję do zmiany przepisów. Komisja zdecydowała o zgodzie na uprawę Amflory w pierwszym miesiącu urzędowania. Wcześniej zmodyfikowany ziemniak czekał na zgodę Brukseli prawie 12 lat. Już pojawiają się komentarze, że nowa Komisja bardzo szybko uległa lobby przemysłowemu.
NEGATYWNE STANOWISKO POLSKIEGO MINISTERSTWA ROLNICTWA
2 marca, Komisja Europejska wydała zezwolenie na uprawę na terenie UE, modyfikowanego genetycznie ziemniaka. Od tygodnia ta informacja przewija się w wielu mediach. O ziemniaku Amflorze było głośno w 2008 r. Sprawa wróciła na nagłówki gazet i witryn internetowych dość niespodziewanie. Zachęcamy do przeczytania co o sprawie napisał na swoim blogu Konrad Niklewicz - autor wspomnianego wyżej artykułu.
Warto podkreślić, że w przeciwieństwie do upraw kukurydzy MON 810, firmy Monsanto, która w Polsce jest uprawiana (naszym zdaniem nielegalnie) na tzw "własny użytek" - przy cichym zezwoleniu ministerstwa rolnictwa, to w przypadku Amflory, stanowisko ministra rolnictwa Marka Sawickiego jest jednoznacznie negatywne. W liście do Komisji Europejskiej krytykuje on przede wszystkim tryb w jakim zostało wydane pozwolenie. Warto zapoznać się z tym w jaki sposób zapadają decyzje dotyczące zdrowia milionów obywateli naszego kontynentu. De facto podejmuje je jedna osoba...
W odpowiedzi na postanowienie komisji sprzeciwem zareagowało wiele organizacji społecznych i środowiska naukowe. Wczoraj na portalu www.avaaz.org została uruchomiona petycja do Komisji Europejskiej, której celem jest zebranie wśród obywateli Unii miliona podpisów, co umożliwi złożenie oficjalnego żądania wobec Komisji uruchomienia programu badawczego, który w sposób jednoznaczny określi zagrożenia związane z żywnością genetycznie modyfikowaną, a do czasu takiego rozstrzygnięcia wprowadzi moratorium na uprawy GM na terenie Europy.
Poniżej zamieszczamy tłumaczenie treści petycji. Zachęcamy do jej podpisania!
Do Przewodniczącego Komisji Europejskiej José Manuela Barroso:
Wzywamy do ustanowienia moratorium na wprowadzanie modyfikowanych genetycznie upraw na terenie Europy i powołania niezależnego, etycznego, ciała naukowego w celu wykonania determinujących stanowienie prawa badań, nad konsekwencjami uprawiania roślin GM.
Organizatorzy zbiórki podpisów zaznaczają, że należy podawać orientacyjny adres (miejscowość kod pocztowy, ulica , kraj), żeby podpisy mogły być liczone jako ważne głosy mieszkańców Wspólnoty Europejskiej.
Z PUBLIKACJA NA BLOGMEDIA 24.pl
Żywność modyfikowana genetycznie, niezależnie od wyników badań, uznana została za bezpieczną i dostępna jest w każdym sklepie, a w najbliższej przyszłości zniesiona będzie informacja o zawartości GMO na opakowaniach. Wykorzystywanie ziaren zebranych z pól do ponownych zasiewów, jest przestępstwem. "Teoretycznie, każde państwo ma prawo do opracowania własnych, niezależnych od postanowień CA, norm. W praktyce sprawa nie wygląda już tak różowo - WTO (Światowa Organizacja Handlu) wykorzystuje postanowienia Kodeksu jako decydujące w przypadku międzynarodowych sporów dotyczących żywności. Ryzyko wiążące się z ew. przegraną w tego rodzaju sporach sprawia, że państwa należące do WTO (147 krajów) wolą akceptować postanowienia Kodeksu, aby zaoszczędzić sobie potencjalnych problemów. Oznacza to, że normy Kodeksu będą obowiązywały w większości miejsc na naszym globie. "Coraz więcej ludzi rozumie, że zdrowia nie mierzy się ilością zrealizowanych recept, ale odpowiednią dietą, stylem życia i suplementację witaminami w dawkach opartych na synergistycznym działaniu ich składników. Nie godzimy się też na to, by nasze zdrowie stanowiło przede wszystkim źródło miliardowych dochodów wielkich koncernów farmaceutycznych i pożywkę dla ogromnego, globalnego biznesu. Ma to swoje konsekwencje. O wyborze kierunków badań naukowych decydują zasady maksymalizacji zysków. Stąd inwestowanie w rozwiązania patentowe według schematu: przemysł farmaceutyczny - leki, żywieniowy - GMO, czy biotechnologia - terapia genowa."
Codex Alimentarium Forum
"Oskarżenie dotyczące ludobójstwa i innych zbrodni przeciwko ludzkości, popełnionych w związku z farmaceutycznym procederem robienia interesów na chorobach i niedawną wojną przeciwko Irakowi.
Niniejsze oskarżenie zostaje przedłożone Międzynarodowemu Trybunałowi Sprawiedliwości
przez dra med. Matthiasa Ratha i innych w imieniu narodów świata Haga, dnia 14 czerwca 2003 roku"
http://www4.dr-rath-foundation.org/pdf-files/complaint/polish-complaint.pdf
Kejow
3. @kejow - dzięki
Wczoraj na portalu www.avaaz.org została uruchomiona petycja do Komisji Europejskiej, której celem jest zebranie wśród obywateli Unii miliona podpisów, co umożliwi złożenie oficjalnego żądania wobec Komisji uruchomienia programu badawczego, który w sposób jednoznaczny określi zagrożenia związane z żywnością genetycznie modyfikowaną, a do czasu takiego rozstrzygnięcia wprowadzi moratorium na uprawy GM na terenie Europy.
Poniżej zamieszczamy tłumaczenie treści petycji. Zachęcamy do jej podpisania!
Do Przewodniczącego Komisji Europejskiej José Manuela Barroso:
Wzywamy do ustanowienia moratorium na wprowadzanie modyfikowanych genetycznie upraw na terenie Europy i powołania niezależnego, etycznego, ciała naukowego w celu wykonania determinujących stanowienie prawa badań, nad konsekwencjami uprawiania roślin GM.
Organizatorzy zbiórki podpisów zaznaczają, że należy podawać orientacyjny adres (miejscowość kod pocztowy, ulica , kraj), żeby podpisy mogły być liczone jako ważne głosy mieszkańców Wspólnoty Europejskiej.
https://secure.avaaz.org/de/eu_health_and_biodiversity/?fp
https://secure.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?fp
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl
4. Kejow
Dziękuję za ten niezwykle wartościowy komentarz. Pozwoliłem sobie zacytować go w innych miejscach. (;
Pozdrawiam
5. @All
Witam
Walka jest coraz cięższa, ale trzeba zrobić wszystko...
Pozsdrawiam
Krzysztof Jaworucki (krzysztofjaw)
6. 543 600 zebranych podpisów Pomóżcie nam zebrać 1 000 000
543,600 haben unterzeichnet. Helfen Sie uns auf 1,000,000
https://secure.avaaz.org/de/eu_health_and_biodiversity/?fp
https://secure.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?fp
Maryla
------------------------------------------------------
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl