Stary maly browar

avatar użytkownika Tymczasowy

Juz na samym wstepie gdy zetknalem sie z piwem produkowanym przez rozne giganty, np. amerykanski Miller czy Kanadyjski Molson, odczulem, ze ich produkt jest jakis taki "wodnisty". Nie mylilem sie. Okazuje sie, ze do warzenia "prawdziwego" piwa male browary uzywaja dwa razy wiecej slodu (malt) i 5 razy wiecej chmielu (hops) na jednostke pojemnosci.Dla blizszego przyblizenia malych browarow przedstawie dwuodcinkowa calosc. W pierwszej bedzie o bardzo starym malutkim browarze, ktorego poczatki siegaja XVIII w., zas w drugim, nowiutki browar "prosto spod igly" oddany do uzytku dopiero w czerwcu 2018 r. Przy tej okazji mozna bedzie zaobserwowac jaka droge przebylo browarnictwo w ciagu kilku ostatnich wiekow.

Poczatki browaru w Traquair House siegaja 1739 r.  Sam palac polozony jest na wzgorzu doliny rzeki Tweed, historycznej granicy pomiedzy Szkocja i Anglia. W zwiazku z tym caly pas rownoleznikowo polozony nazywany jest Borders. Na tym miejscu poczatkowood 1107 r. byla krolewska chata mysliwska. Pozniej krol chate podarowal, a wzniesiony na jej miejscu zamek stanowil czesc sieci obronnych zamkow chroniacych Szkocje przed najazdami Anglikow. Palac sklaa sie z 40-50 pokoi. W 1958 r. nastapil przelom, dziadek obecnej wlascicielki mimo oporu swej zony udostepnil kilka pokoi do zwiedzania dla publicznosci. Dzis rodzina wlascicielki zajmuje tylko niewielka czesc palacu. Reszta sluzy jako muzeum do zwiedzania. Czyni to okolo 50 000 osob rocznie, a do tej pory uzbieralo sie okolo jednego miliona odwiedzajacych turystow.

Warzenie piwa w dzisiej szej postaci, ale przy uzyyciu starego sprzetu zaczelo sie w 1965 r. kiedy to Peter Maxwell Stuart Laird of Traquair odkryl beczki i armature pochodzaca z lat 1895-1897. Byl tez duzy kociol do gotowania podobno pochodzacy z 1739 r. Oczywiscie uzupelnil to wszystko niebednymi dodatkami i browar zaczal swa prace. Do dzis trzon stanowi 5 debowych beczek/kadzi. Nastepnie piwo jest przewozone do browaru Belhaven polozonego okolo 40 km. na wschod od Edynburga. Sam Traquair House polozony jest okolo 50 km. na poludnie od Edynburga w odleglosci 6 km od wiekszej miejscowosci o nazwie Peebles, gdzie zdarzylo mi sie przez jakis czas przebywac w Peebles Golf Club.  Czyli piwo musi wedrowac jakies 100 km by lezakowac 2-3 miesiace w metalowych beczkach. Belhaven Brewery w Dunbar ma odpowiednie warunki technologiczne choc jest najstarszym  browarem w Szkocji (1719).

Cala sprawe obszernie przedstawia na trzech zalaczonych videos niepozornie wygladajaca wlascicielka palacu, browaru i dobr ziemskich rozciagajacych sie na 4 000 akrow. Jest to Catherine Maxwell Stuart, dwudziesta pierwsza Lady of Traquail. Tytul wlascicieli moglby byc wyzszy, a nawet juz byl wyzszy. W 1636 r. siodmy Laird of Traquail uzyskal nawet tytul earla, ale pozniej rodzina stracila ten tytul. Powodem byl powrot starozytnego rodu Stuartow do katolicyzmu i wziecie udzialu w rebelii Jakobitow w latach 1715-1716. Stuartow przez wieki izolowano.

Lady Catharine wychowywala sie w palacu i pozniej sie zen wyprowadzila.Powrocila w 1990 r. w wieku 25 lat, gdy zmarl jej ojciec. Wladanie palacu przejela w 2000 r., gdy jej mama przeszla na emeryture. Lady Cathrine bardzo rozwinela aktywnosc palacu. Odbywaja sie tam rozne imprezy wlacznie z festiwalem piwa w maju, turniejami rycerskimi i roznymi festiwalami. Slynny jest tez labirynt (maze), w ktorym mozna pobladzic zanim nie znajdzie sie zasady wychodzenia. Sama wlascicielska jest bezpretensjonalna. Jej status arystokratyczny mozna rozpoznac po nieznacznych cechach stylu bycia.

Piwo warzone w palacowym browarze ma bardzo wysoka jakosc. Eksportowane jest na caly swiat. Szkoda, ze jest go tak malo. Jeszcze do lat 70-ych wlasciciel wlasnorecznie numerowal etykiety butelek. Kilka podstawowych piw mozna zobaczyc w sklepiku na video#2. Sklepik ma duzy sens zwazywszy, ze 30% ceny  piwa, podobnie jak ksiazki, stanowi zarobek sprzedawcy, czyli sklepow z piwem czy ksiegarni. Flagowym piwem jest  produkowane od 1965 r. Traquair House Ale - ABC (7.2%). Jest to zimowe, ciemne, mocne piwo. Na drugim miejscu postawilbym Traquair Jacobite Ale- ABV (8%). Produkowane na XVIII w. recepturze upamietnia rebelie Jakobitow. Sa tez piwa, ktore pojawiaja sie i znikaja. Do nich nalezy Catherine Ale, ktore tatus warzyl przez jakis czas od 1985 r. dla upamietnienia 21 urodzin swej corki.

Tyle o dawnych czasach. W nastepnym odcinku bedzie o kanadyjskim Trestle Brewing Compoany. Tez malym browarze i znacznie zgrabniejszym. Jak nie mozna odziedziczyc browaru, to wystarczy $100 000 by zakuoic lsniacy sprzet skladajacy sie z 4 "vessels", czyli naczyn/ pojemnkow/ zbiornikow  - jak kto woli.

 

3 komentarze