najlatwiejszy tort jablkowy :)
joanna, wt., 06/11/2012 - 21:01
Przepis na 4-5 osob:
4-5 jablek
2 lyzeczki cynamonu
zimne maslo albo margaryna
50g cukru perlowego
2 jajka
1,5 dl cukru
2dl maki pszennej
Obrac jablka, oczyscic, pokroic w cienkie plastry.
Ubic jajka z cukrem na puszysta mase, dodac make.
Przelozyc cisto do formy i wcisnac plastry jablek do srodka.
Posypac cynamonem, cienkimi plastrami zimnego masla i cukrem perlowym.
Piec w 200 stopniach w dolnej czesci piekarnika okolo 30 min.
Serwowac z lodami, smietana albo sosem waniljowym.
Smacznego!
- joanna - blog
- Zaloguj się, by odpowiadać
6 komentarzy
1. Wydrukowalem
czyli zjem za jakis czas. Wtedy wyraze entuzjazm jaki od siebie w tym momencie oczekuje.
2. :)
Wlasnie upieklam..
cudo!
jeszcze goracy, polecam z lodami.
Uwaga: wystarcza 2 duze jablka
3. Gdzie się kupuje
cukier perłowy?!!
4. cukier perlowy
Wyglada jak cukier puder zbity w drobne kamyczki o srednicy 2-3mm. W Szwecji mozna go kupic wszedzie nazywa sie"Pärlsocker" wiec moze w Polsce istnieje pod inna nazwa.
Przy okazji popularne tutaj buleczki drozdzowe z cynamonem: patrz minuta 12 - cukier perlowy.
5. @joanna
Dzięki. Zorientowałam się, że można kupić przez internet, ale najpierw podejmę próbę w sklepie :).
6. ale tu pięknie pachnie i cynamonem
i jabłkami :)))
smacznego :)))
gość z drogi