Święto Szampanii, Szampan
Szampania, Champagne to kraina historyczna w północno wschodniej Francji,w trójkącie zawartym między Reims, Épernay i Châlon-sur-Marne, która obchodzi kilka razy do roku swe święto związane z produkcją cudownego trunku musującego z bąbelkami, szampana, champagne po wypiciu którego w ilościach większych na drugi dzień ma się polskiego kaca, niem.Katzenjammer.
W pierwszych dniach maja, obok święta kwiatów tulipanów, obchodzony jest przez cztery dni dzień champagne.
Szampan, ten oryginalny jest produkowany bez użycia dwutlenku węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w tym cudownym gatunku wina przez naturalny sposób dojrzewania. Szampan to nazwa zastrzeżona dla tego gatunku wina od 1911 roku.
Szampan jest produkowany ze szczepu winogron Chardonnay, Pinot Noir i Pinot meunier, zwane po prostu szampanem. Wina szampańskie produkowane z tego szczepu winorośli, są bardzo drogie. Butelka dobrej marki dochodzi do 300 € i więcej.
Na aukcji Acker Merrall & Condit'sw Hong Kongu padł rekord. Butelkę szampana 1928 Krug sprzedano za 164.560 dolarów hong kongskich, czyli ok. 72 tys. zł. Tym samym stała się ona najdroższym szampanem świata.
Poprzedni rekord należał do kolekcji:
Louis Roederer Cristal Brut 1990 i Millennium 2000, która została sprzedana w 2005 roku za 17.625 dolarów (ok. 59 tys. zł).
W rankingu najdroższych szampanów świata, który w styczniu 2009 roku opublikował magazyn Forbes, trunki marki Krug zajmują dwa pierwsze miejsca. Marka istnieje od 1843 roku i jest wiodącym producentem ekskluzywnych szampanów typu Prestige Cuvées, między innymi: Krug Grande Cuvée, Krug Rosé oraz Krug Clos de Mesnil, Krug Clos d’Ambonnay. Do produkcji szampanów wykorzystywane są ręcznie zbierane winogrona poddawane surowej selekcji.
Uprawa winorośli w Szampanii jest bardzo stara, pamięta czasy Galii, Imperium Rzymskiego. Przetrwała do naszych czasów dzięki klerowi, zakonnikom, którzy hodowlą winorośli zajmowali, w rejonach Reims i Châlons-en-Champagne.
W 1670 roku , Dom Pierre Pérignon, mnich-szafarz opactwa benedyktyńskiego w Hautvillers w departamencie Marne, przyczynił sie do uszlachetnienia wina, budowy butelek i korków. Do wina dodawał troche cukru i alkoholu.
Dom Pierre Pérignon, zmarł około 1715 roku. Jest pochowany w kościele Hautvilliers, w Szampanii. Każdego roku do tego kościółka ciągną rzeszę wiernych i smakoszy wina szampańskiego. W dniu uroczystości, wino szampańskie sprzedaje się dla reklamy po stosunkowo niskich cenach. Gatunków, marek jest tak wiele,że zwykły turysta Polski dostaje oczopląsu. Moje pokolenie wychowało się na "Sowietskoje Szampanskoje" i "Sowietskoje Igristoje"
Produkcja szampana musi być bardzo dochodowa, bo kiedy spaceruje się po Avenue de Champagne w Apernay, spotyka się co krok wielkie domy towarowe, firmy produkujące i handlujące tym winem. Spotyka się wspaniałe pałace okresu Renesansu, które wyrosły na produkcji tego cudownego trunku.
Szampan, to wino, które zrobiło największą karierę na Świecie, Towarzyszyło człowiekowi zawsze i wszędzie gdzie odbywały się uroczystości. Do nazwy tego wina przylgnęło wiele nazw, powiedzeń: szampańska zabawa, szampańska noc, , szampańska podróż i tysiące innych.
Prawdziwy szampan powinien miec na etykiecie napis: "Appellation Champagne Controlee"
We Francji produkuje sie wiele win musujących , które nie mają nic wspólnego z Szampanią i szampanem. Są rownie dobre a tańsze.
Do wielkich producentów Grandes Marques należą: Louis Roederer, Krug, Lanson, Bollinger,Moet & Chandon. Setki innych wielkich.
Madame de Pompadur,powiedziała o szampanie:
To jedyne wino, ktore nie szkodzi ciału kobiety.George Bernard Shaw; Jestem abstynentem, jeśli chodzi o piwo, nie o szampana.
Wina szampanskie pijemy w długich cienkich kieliszkach typu "flet" zwężanych ku górze, by naturalny gaz nie powodował przelania wina,.Podajemy szampana schłodzonego w temperaturze 5- 8 °C. Nie należy do szampana dodawać wody, lodu, zamrażać w lodówce.
Do czego podajemy szampana:
1.ostrygi, owoce morza, ryby słodkowodne,
2.kawior
3.Każdy szampan Blanc de Noir idealnie nadaje się do każdego rodzaju kiełbas, dobrej wiejskiej szynki.
Nie podajemy szampana do ryb wędzonych o ostrym zapachu.
Po oznaczeniach na etykietach możemy poznać rodzaj, gatunek szampana:
1.Extra Brut bardzo wytrawny,
2.Sec - słodkawy,
3.Doux lub Rich - bardzo słodki.
Poza majowym Świętem, w Szampanii obchodzone są bardzo licznie inne święta zwiazane z szampanem. To reklama i pieniądze.
Święto patrona hodowców winorośli Saint Vincen, odbywa się w Szampanii 22 stycznia, w sobotę poprzedzająca datę lub następną. Inne to Saint Jean - święto patrona całego regionu Szampanii, zaprasza turystów zawsze 24 czerwca.
- Michał St. de Zieleśkiewicz - blog
- Zaloguj się, by odpowiadać
1 komentarz
1. @Autor
Witam
Fajny artykulik o napoju, który uwielbiam...
Pzdr i sorki za krótki komentarza, ale pracuję...
Krzysztof Jaworucki (krzysztofjaw)