najlatwiejszy tort jablkowy :)

avatar użytkownika joanna

 

Przepis na 4-5 osob:

4-5 jablek

2 lyzeczki cynamonu

zimne maslo albo margaryna

50g cukru perlowego

2 jajka

1,5 dl cukru

2dl maki pszennej

 

Obrac jablka, oczyscic, pokroic w cienkie plastry.

Ubic jajka z cukrem na puszysta mase, dodac make.

Przelozyc cisto do formy i wcisnac plastry jablek do srodka.

Posypac cynamonem, cienkimi plastrami zimnego masla i cukrem perlowym.

Piec w 200 stopniach w dolnej czesci piekarnika okolo 30 min.

Serwowac z lodami, smietana albo sosem waniljowym.

Smacznego!

6 komentarzy

avatar użytkownika Tymczasowy

1. Wydrukowalem

czyli zjem za jakis czas. Wtedy wyraze entuzjazm jaki od siebie w tym momencie oczekuje.

avatar użytkownika joanna

2. :)

Wlasnie upieklam..
cudo!
jeszcze goracy, polecam z lodami.

Uwaga: wystarcza 2 duze jablka

joanna
avatar użytkownika guantanamera

3. Gdzie się kupuje

cukier perłowy?!!

avatar użytkownika joanna

4. cukier perlowy

Wyglada jak cukier puder zbity w drobne kamyczki o srednicy 2-3mm. W Szwecji mozna go kupic wszedzie nazywa sie"Pärlsocker" wiec moze w Polsce istnieje pod inna nazwa.
Przy okazji popularne tutaj buleczki drozdzowe z cynamonem: patrz minuta 12 - cukier perlowy.

joanna
avatar użytkownika guantanamera

5. @joanna

Dzięki. Zorientowałam się, że można kupić przez internet, ale najpierw podejmę próbę w sklepie :).

avatar użytkownika gość z drogi

6. ale tu pięknie pachnie i cynamonem

i jabłkami :)))
smacznego :)))

gość z drogi