Dla zwolenników i przeciwników cebuli

avatar użytkownika Jacek Mruk

Musisz to wiedzieć
 PRZECZYTAJ DO KOŃCA  WAŻNE
W 1919 r. Gdy grypa zabiła 40 milionów ludzi (to jest więcej niż cała ludność Polski), był lekarz, który odwiedzał wielu farmerów, żeby sprawdzić czy może im pomóc w walce z grypą. Wielu fermerów i ich rodziny zaraziło się i wielu zmarło.
Lekarz przybył do jednego z farmerów i zaskoczony był, że każdy tam był bardzo zdrowy. Gdy lekarz zapytał, co on takiego robił, co było inne, żona odpowiedziała, że umieszcza nie obraną cebulę w koszyczku w pokojach jej domu. (prawdopodobnie tylko dwa pokoje, w tamtych czasach). Lekarz nie mógł uwierzyć temu i zapytał czy może wziąć jedną cebulę i sprawdzić ją pod mikroskopem. Ona dała mu jedną i gdy ją sprawdził znalazł w niej wirus grypy. Oczywistym było, że cebula wchłaniała bakterię i w ten sposób cała rodzina była zdrowa.
 Pewna fryzjerka z Arizony opowiadała, że kilka lat temu, wielu jej pracowników przychodziło do pracy z grypą, również z grypą przychodzili klienci.
 W następnym roku umieściła kilka koszyczków z cebulą w jej zakładzie.
 Ku swojemu zdziwieniu, nawet jeden z jej pracowników nie chorował. -Musi działać... Spróbuj i zobacz co się stanie.
My zrobiliśmy to ubiegłego roku i nikt nie miał grypy.
P. S. wysłałem to do przyjaciółki w Oregon, która regularnie wysyła do mnie materiały na temat zdrowia. Ona odpowiedział na to z najbardziej interesującym doświadczeniem o cebuli: ...znam historię o zapaleniu płuc, na którą sama zachorowałam i byłam bardzo chora.
Zetknęłam się z artykułem, w którym proponują odciąć obydwie końcówki cebuli i włożyć ją do pustego słoika umieszczając go na noc obok chorego. Rano cebula będzie czarna od zarazków ...dokładnie tak się stało, cebula była całkowicie zmieniona, a ja zaczęłam czuć się lepiej.
W innym artykule czytałam, że cebula i czosnek umieszczone w pokoju uratowały, kilka lat temu, wielu od plagi czarnej ospy.
 Mają one mocne antybakteryjne i antyseptyczne właściwości.
 To jest inna nota. Wiele razy, mamy problem z brzuchem, nie wiedząc dlaczego.
Może cebula jest skutkiem problemu. Cebula pochylania bakterie, jest powodem tak dobrej prewencji, żeby się nie  przeziębić i nie złapać grypy i to jest powodem, dla którego  nie powinno się jeść cebuli, która przez jakiś czas była przekrojona.
RESZTKI CEBULI SĄ TRUJĄCE
Miałem wspaniały przywilej zwiedzać Mullins Food Products, - producenta majonezu. Mullins jest ogromny, właściciele 11 braci i siostry rodziny Mullins.
Mój przyjaciel Jeanne, jest prezydentem CEO.
Rozmawialiśmy o zatruciach pokarmu, i chciałbym podzielić się z tym, czego nauczyłem się od chemika. Człowiek, który oprowadzał nas, Ed, jeden z braci, ekspert w chemii jest odpowiedzialny za większość formuł.
On też wynalazł sos dla firmy McDonald's.
Pamiętaj, że Ed jest ekspertem chemii. Podczas  zwiedzania ktoś zapytał,  czy mamy martwić się o zatrucie majonezem. Ludzie zawsze martwią się, że majonez zepsuje się. Odpowiedź Eda może cię  zaskoczyć.
 Ed powiedział, że majonez robiony komercjalnie (sklepowy) jest całkowicie bezpieczny. Nawet nie musi być w lodówce -nie szkodzi jeśli będzie, lecz nie jest to konieczne. Wytłumaczył, że poziom pH w majonezie jest taki, że żadna bakteria nie może tam przetrwać.
 Mówił on o gigantycznym pikniku z miską sałatki z  ziemniaków wystawionej na stole.
 Każdy , kto zachoruje zwala na majonez w sałatce. Ed powiedział, że gdy się ktoś zatruje, pierwsze o co pytają lekarze, to kiedy ostatni raz ofiara zatrucia jadła CEBULĘ i skąd ta cebula pochodziła (w sałatce z ziemniaków). Ed wytłumaczył, że jeśli to nie jest domowej  roboty majonez, który psuje się na powietrzu, to komercyjny majonez na pewno nie jest problemem. Prawdopodobnie cebula w sałatce, lub
 ZIEMNIAKI.
 Wytłumaczył, że cebula jest jak magnes dla bakterii, szczególnie nie duszona.
 Nigdy nie powinno się trzymać pokrojonej cebuli...rzekł Ed,  nie jest nawet bezpieczna jeśli ją włożysz w zip-lock do lodówki.
 Jest zatruta wystarczająco przez to, że została  pokrojona lub nawet nadkrojona, może ona być
niebezpieczna dla każdego (patrz też na cebulę,  którą kładziesz na hotdoga, kupując go gdzieś na zewnątrz!) Ed rzekł, jeśli weźmiesz napoczętą cebulę i  usmażysz ją dobrze prawdopodobnie będzie w porządku, lecz jeśli weźmiesz taką cebulę i położysz ją na kanapkę, lub do sałatki, - prosisz się o problem.
 W sałatce z ziemniaków/jarzynowej, tak cebula jak i  wilgotne ziemniaki są atrakcyjne dla wzrostu bakterii szybciej niż  jakikolwiek majonez ze sklepu, który nawet nie ulegnie rozkładowi.
 Również psy nie powinny nigdy jeść cebuli. Ich  żołądek nie metabolizuje cebuli.
Pamiętaj proszę, że jest bardzo niebezpieczne używać przekrojoną cebulę i próbować użyć ją
 następnego dnia.
  Stanie się bardzo trująca nawet po jednej nocy  i zawiera trujące toksyny bakteryjne, które mogą spowodować w najlepszy wypadku ból  brzucha  lub nawet zatrucie pokarmowe.

Wszystkim życzę dużo zdrowiaw tych trudnych czasach opieki medycznej.

Etykietowanie:

napisz pierwszy komentarz